Recepten

Loperskoekjes met havermout en banaan

Om goed te lopen moet je ook goed eten, dat is bekend. Daarom alvast een receptje voor voor loperskoekjes met havermout en banaan. Dat banaan goed is voor lopers wist je al, en havermout, daar draven paarden lustig van, dus lopers ongetwijfeld ook. Aan de slag dus. Neem drie bananen en prak die tot moes (eerst pellen welteverstaan). Voeg daar 120 à 150 gram havermout aan toe en zo’n 80 gram fijngemalen noten (okkernoot, hazelnoot, of andere naar smaak en keuze) en meng alles goed door mekaar tot een stevig deegje. Op een anti-aanbakvel (dat je daarna op het ovenrooster legt) of op een ingevette bakplaat maak je met een vork tamelijk platte koekjes (hooguit een centimeter dik). Je kan ze eventueel versieren met een halve okkernoot. Bovenstaande hoeveelheden zouden ongeveer moeten volstaan voor een volle bakplaat. Tenslotte zo’n 20 minuten bakken in een op 180° voorverwarmde oven. Laten afkoelen en smullen maar!

DSCI0002                                      DSCI0003
klaar voor de oven…                                                                       en klaar voor de mond!

Tips: voor goede havermout inclusief gratis loperstips: ga naar onze sponsor Maalderij De Weerdt in Grasheide. En voor eersteklas bananen kunt u terecht bij onze sponsor Proxydelhaize Beerzel.  En voor de okkernoten? Kies vanaf eind september een boom naar keuze op jouw loopparcours. Je vindt er geen? Volg de kraaien en de eekhoorns!

 

Klassieke havermoutkoekjes op de wijze van Julienne

De banaan/havermoutkoekjes uit het vorige recept zijn zachte koekjes, dat heb je nu eenmaal met bananen. Voor de harde meiden en kerels, die liever een krokant koekje kraken met kruimeltjes die in het rond vliegen voor onze kruipende vriendjes de mieren, is er daarom het onderstaande recept. Het is wat zwaarder, dus deze koekjes zijn eerder geschikt voor na het lopen.

Ingrediënten

Bereidingswijze

 

500g havermout

300g bakboter

4 eieren

180g suiker

200g zelfrijzende bloem

 

1. Bakboter smelten.

2. Met houten lepel de havermoutvlokken onderroeren tot boter opgenomen is.
Nog 1 min op zacht vuur laten staan.

3. Mix 4 eieren met  de suiker,  bij het afgekoelde
havermoutmengsel doen.

4. Mengen met de bloem.

5. Met 2 lepels plasjes vormen op ingevette bakplaat.  20 tot 25
minuten op 180° bakken.

 

Veel eieren en veel suiker in dit recept. Je kan het gerust ook met de helft of minder van de suiker doen en één of twee eieren minder lukt ook nog best. Als je de havermout toch wat té krokant vindt in deze koekjes, kan je die vooraf lichtjes malen (maar maak er geen poeder van). En ook deze koekjes kan je gerust versieren met een halve okkernoot, zo lang je voorraad strekt.

 

Geshaaloperspompoencake op de wijze van Julienne

Gezonde koekjes, allemaal goed en wel, maar na het lopen wil de Geshaalopers wel wat anders onder de kiezen, al dan niet gespoeld met een flinke trappist van een nabijgelegen vat. Daarom is het al jaren traditie dat de Geshaalopers, als ze in groep naar een wedstrijd trekken, zich achteraf tegoed doen aan een rijsttaart op de wijze van de Pierre of aan een pompoencake op de wijze van Julienne.

We beginnen met de pompoencake:

(best een dag op voorhand maken)

Ingrediënten Bereidingswijze
2 eieren
300 g geraspte pompoen
100 g suiker
350 g zelfrijzende bloem
1.5 dl koolzaadolie
75 g gemalen hazelnoten
75 g gemalen walnoten
2 koffielepeltjes kaneel
2 koffielepeltjes muskaatnooot
Citoenrasp (facultatief)
50 g pompoenpitten
5 halve okkernoten
1. eieren loskloppen met suiker
2. Meng alles behalve de halve walnoten
3. Groot cakeblik inwrijven met vetstof en stort het beslag erin
4. Versier met halve walnoten en eventueel pompoenpitten
5. bakken 75 minuten op 170° (oven voorverwarmen)

39

 

Geshaalopersrijsttaart op de wijze van de Pierre

Het recept is nog niet beschikbaar voor publicatie. De Geshaalopers zijn nog zwaar in onderhandeling in verband met het vrijgeven van de geheimen van dit recept. Tot hiertoe kunnen we alleen verklappen dat er rijst, eieren, boter, appelen, suiker en bloem in zit. En dat het lekker is. En dat je al een flink eind moet lopen om de caloriën die je met één stuk van deze taart binnenhaalt, weer kwijt te spelen…

????????????????????????????????????
Na de rijsttaart, het witloof in Kampenhout…

Geshaalopershummus

Een héél eenvoudig receptje, en echt lekker:

Je kan hummus eten bij een slaatje, op een broodje, gemengd met geraspte wortelen, of gewoon zo als gezonde lekkernij. Want dat het gezond is, daar kan je van op aan! En kinderen zijn er dol op, vooral als ze het gewoon met de vingers mogen oplikkepotten.

images

Zo ongeveer kan het er uit zien…